Selecteer een pagina

‘Een andere kijk op de wereld’

Mijn leven in een notendop in ongeveer 5 delen…

Deel 1

Mijn naam is Douwe Kiran Soeting en ben geboren in 1979 in Nederland.Via deze website, Creative Sight, wil ik jullie op de hoogte houden van wat ik doe en wat me bezig houd. Waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt en hoe ik tot dit bestaan ben gekomen.

Ik hoor van velen om me heen dat het een bijzondere manier van leven is. Voor mij is het wat het is en niet per definitie bijzonder. Ieder gaat zijn eigen weg zal ik maar zeggen. Hoe ik hier ben gekomen en wat me tot dit punt in mijn leven heeft geleid kan ik uitleggen. Om niet te diep in te gaan op persoonlijke gebeurtenissen hou ik het bij een aantal belangrijke keerpunten. Ook om ervoor te zorgen dat betrokkenen niet onnodig in het licht komen te staan.

Mijn bestaan in Nederland was als dat van de meeste, althans voor een groot deel van mijn leven. Geboren in Alkmaar, getogen in Egmond en verder opgegroeid in een mooie familie wijk in Alkmaar. Jongste zoon van vier kinderen, twee broers en een zus. Allemaal met hun eigen stempel op het leven. Mijn school periode was prima in Alkmaar en Bergen met de gebruikelijke ups en downs. Niet veel op aan te merken. Wel was er daar voor mij al duidelijk dat ik me niet thuis voelde binnen de ‘gangbare groep’ van studeren en een goede baan vinden. Het was moeilijk om me te voegen binnen mijn eigen leeftijds groep en me aan te sluiten bij sociale gelegenheden. Ik voelde me dan ook vaak het buitenbeentje, was erg verlegen en terughoudend. Om dat te compenseren hield ik me vaak groter voor dan dat ik me eigenlijk voelde. Deed mee met dingen die voor mij niet goed waren en kwam daar vaak pas later achter. Al met al denk ik niet dat dat heel erg afwijkt van de gemiddelde tiener. Tijdens mijn Havo jaar was het school gebeuren voor mij genoeg. Mijn eerste cijfer voor Engels was een 1,6 wat voor mij een omslag punt was.

School en studeren is niets voor mij. Zodoende ben ik voor een jaar afgereisd naar Noorwegen waar ik ging werken op een Camphill. Hier leerde ik omgaan met andere culturen, zorgen voor mensen met een verstandelijk handicap en niet onbelangrijk, mezelf kennen. Ik werd geplaatst in een huis met twee gezinnen en 5 bewoners met een verstandelijk handicap. Al snel werd mijn positie duidelijk, als tussen persoon voor beide families. Dat was mij niet onbekend aangezien ik deze functie al vaker had bekleed binnen mijn eigen familie. Ruzies en onenigheden tussen broers en zus moesten worden opgelost en dat was nou vaak mijn taak. Niet zozeer door diepgaande gesprekken en mooie verwoording van de onenigheid maar vaker door een afleiding die ik kon creëren. Zo kan ik me nog herinneren dat ik op 11 jarige leeftijd eens een kussen over de volle eettafel plaatste, om een ruzie tussen oudste broer en zus de kop in te drukken. Ik wist geen andere mogelijkheid dan op deze manier te shockeren. Het werkte en door de jaren heen kwam ik steeds met dergelijke oplossingen. Zo kon ik me dus al snel thuis voelen bij deze Noorse moeder met dochter en Duitse familie. Uiteindelijk ging de duitse familie weg en werd ik aangesteld als huisvader voor dit gezin, met 5 verstandelijk gehandicapte mensen. Ik was nog geen 18 jaar oud en voelde een behoorlijke druk op mijn schouders. Één jaar in Noorwegen was dan ook voldoende en keerde ik weer terug naar Nederland.

Wat nu? Dat was de grote vraag. Ga ik weer verder met school of studie? Het was me niet duidelijk en om ervoor te zorgen dat ik niet thuis bleef zitten ging ik werken. Mijn bijbaantje tijdens school was kliminstructeur waar ik bij terugkomst in Nederland weer verder kon werken. De klimmers wereld is een bijzondere groep mensen. Makkelijk in de omgang en rustig zonder stress. Ook kon ik aan de slag bij de winkel Kompas Outdoor World, waar voor mij een wereld van passie open ging. Buitensport, met al zijn gadgets en mooie spulletjes, materialen en vooral dromen van verre reizen en uitdagingen. Hier vond ik mijn echte thuis en begon me te verdiepen in de verschillende richtingen van buitensport, benodigdheden en mogelijkheden. Al snel werd ik een specialist op dat gebied en had ik voor het eerst in mijn leven ergens echt een passie voor. Buitensport is een breed begrip en dat nam ik maar al te graag aan. Klimmen, wandelen, skien, snowboarden, duiken, mountainbiken en andere sporten werden mijn hobbies. Kiezen was voor mij nooit gemakkelijk dus dan doe je maar zoveel mogelijk… Een mooie en vooral actieve periode volgde waar ik menig mooie herinnering aan over heb gehouden.

Volgende bericht de volgende stap in mijn leven…

Namaste,

Douwe Kiran

Wordt een donateur van Stichting Creative Nepal

My title